Hoe kunnen we met zijn allen de verspilling van voedsel verminderen?
Het is eigenlijk bizar hoeveel voedsel er dagelijks wordt weggegooid. Het is een feit dat voeding een bepaalde houdbaarheidsdatum heeft. Maar wat veel mensen niet weten is dat het voedsel echt wel iets langer gebruikt of bewaard kan worden, dan wat de supermarkt aangeeft. Voedselverspilling is ernstig zonde en een groot probleem. Want de voedselindustrie is zo groot, dat het ook een negatieve invloed heeft op het milieu. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat er minder voedsel weggegooid wordt? Lees het in deze blog.
Wat is voedselverspilling precies?
Voedselverspilling vindt plaats op het moment dat er voedsel wordt geproduceerd, maar dit niet door consumenten wordt gekocht of genuttigd. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse huishoudens in één jaar meer dan 30 kilo aan voeding weggooien. Dit is best ernstig aangezien het moeite en energie kost om de voedselindustrie draaiende te houden. Voedselverspilling zou eigenlijk niet plaats mogen vinden. Dit betekent namelijk dat sommige dieren voor niets gefokt of geslacht zijn. De vleesindustrie is erg intensief en ook slecht voor het milieu. Er zou dus veel bewuster met voedselverspilling om moeten worden gegaan.
Wat kan je doen om voedselverspilling tegen te gaan?
Ten eerste is het belangrijk dat je ogen niet groter zijn dan je maag op het moment dat je boodschappen gaat doen. Zorg ervoor dat je alleen de voeding koopt die je echt nodig hebt en waarvan je weet dat je het ook echt gaat opeten. Wanneer je te veel voedsel in huis haalt, is de kans groter dat je producten moet weggooien doordat ze over de houdbaarheidsdatum raken. Wanneer je toch voedsel in huis haalt, zorg dan dat je de producten bewust bewaard. Alles wat in de koelkast thuishoort, zet je daar ook echt neer. Wanneer een product over datum is, kan je het makkelijk nog 1-2 dagen bewaren.